pencil MENU MENU
Načítám...

Měření v Rakousku - po stopách za německým jaderným programem z Druhé světové války

Úvod

Koncem července jsme se společně s Jaroslavem Marešem (badatele.net) vydali do okolí rakouského Lince s cílem objasnit některá zjištění rakouského badatele Andrease Sulzera ohledně nacistického jaderného programu. Andreas Sulzer vytipoval několik podezřelých míst, kde měl dříve zjistit zvýšené úrovně radiace, soustředěné kolem podzemního komplexu Bergkristall B8 v městyse St. Georgen an der Gusen. Protože konkrétní hodnoty, natož informace o radionuklidech, které by za nimi stály, jsme neměli, navštívili jsme tyto lokace s našimi radiometry a gamaspektrometry. Byli jsme si předem vědomi, že zvýšené radiační pozadí může být zapříčiněno výskytem přirozených radionuklidů, takové případy ostatně dobře známe už z České republiky. Povězme si něco o našich zjištěních.

Při hledání jsme se nechtěli omezovat jen na detekci záření gama, ale chtěli jsme mít rovněž možnost zjišťovat korpuskulární druhy jako alfa a beta. Vysoká pronikavost záření gama umožňuje detekci zářičů gama i přes tlusté vrstvy materiálu, prakticky tedy z objemu, naopak alfa a beta zářiče účinně emitují částice jen z různě tenkých vrstev při povrchu materiálu, z celého objemu je tak přímo detekovat nelze. Z toho vycházejí výhody i nevýhody měřicích metod.

Z přístrojů jsme měli s sebou konkrétně scintilační počítače - radiometry a gama spektrometry zn. Radiacode, typů 101 a 103, univerzální radiometr RUST-2S s připojitelnými scintilačními sondami zvlášť záření gama a zvlášť alfa a sondou se skleněnou GM trubicí typu J603, citlivou k záření gama a tvrdému beta a konečně radiometr Sosna Anri-01-02 s připojenou GM trubicí typu SBT-11A se slídovým okénkem, citlivou k záření gama a beta v širším rozsahu energií, jelikož tenká slída umožňuje průnik méně energetických částic a konstrukce trubice proti běžnějším typům detekci záření gama zčásti potlačuje. Samotná umožňuje omezeně detekovat i záření alfa, ale při měření byla umístěna v plastové krabičce a s otvorem před okénkem překrytým polyethylenovou folií. Výhodou scintilační sondy alfa je prakticky nulová četnost impulsů působených pozadím.

Radiacode 101 při měření na skalní stěně u Arnbergu

Měření

Nejprve jsme navštívili místo mezi obcemi Arnberg a Wartberg ob der Aist, kde jsme drobné zvýšení četnosti impulsů na scintilačních počítačích gama zaznamenali už po sestoupení ze silnice do lesa. Pod poskytnutými souřadnicemi jsme nalezli skalní útvar, kde byl nárůst výraznější. Ekvivalentní dávkový příkon gama měřený přístroji Radiacode 101 a 103 při přiložení na skalní stěnu činil 0,6 až 0,7 μSv/h. Typem 103 jsme se pokusili zaznamenat energetické spektrum záření gama, ale pro nedostatek času se nezdařilo získat potřebný počet impulsů, aby bylo dostatečně vypovídající. Současně byla změřena četnost impulsů od scintilační sondy gama, která zde činila asi 10 tisíc impulsů/min oproti běžným pozaďovým hodnotám kolem 2 až 3 tisíc impulsů/min. Následně bylo provedeno měření s trubicí SBT-11A, která ale nevykázala odezvu neobvyklou vzhledem ke zdejší situaci.

Poté jsme se zastavili v obci Gusen u dostupného větracího komínu komplexu Bergkristall, uvnitř však bohužel zasypaného a dále nepřístupného. Komín byl sestaven ze žulových bloků. Ekvivalentní dávkový příkon gama měřený uvnitř komínu přístrojem Radiacode 103 činil až 0,35 μSv/h. Měření se sondami na záření alfa a beta nevykázala žádnou zvláštní odezvu.

Následně jsme se snažili dostat na bývalou střelnici v St. Georgenu, kde Andreas Sulzer také prováděl průzkum. Na místo bylo obtížné sestoupit po příkrém svahu, vyzdvihujeme proto ochotu majitele přilehlého pozemku umožnit nám přístup, za což mu také velice děkujeme. Střelnici tvořila asi 100 m dlouhá úžlabina, přičemž měření jsme prováděli na jejím konci pod svahem. Zde se také nacházela betonová konstrukce se schody ztrácejícími se pod vrstvou zeminy a listí. Ekvivalentní příkon gama měřený přístrojem Radiacode 103 v přístupech pod vrchní plošinu konstrukce byl 0,20 μSv/h, což je obecně běžná hodnota, oproti situaci v bezprostředním okolí však drobně zvýšená (o setiny μSv/h). Byl zde také učiněn pokus o záznam spektra, pro nedostatek času bohužel opět nedostatečně průkazný.

Měření v prostoru bývalé střelnice
Měření v prostoru bývalé střelnice

Poslední měření jsme provedli u vstupu do komplexu Bergkristall opět v St. Georgenu, zatímco v prostoru před vchodem nebyla zjištěna radiační situace odlišná od okolí, samotný vchod poskytl zajímavější výsledky. Za zamřížovanými otvory vstupních dveří se nacházely větrací mřížky s pohyblivými klapkami. Scintilační sonda gama po přiložení k uzavřeným klapkám vykázala četnost asi 6 tisíc impulsů/min. Při nadzvednutí klapky bylo v proudu vzduchu zevnitř provedeno měření přístrojem Radiacode 103 a zjištěn ekvivalentní dávkový příkon gama 0,32 μSv/h. Vedle toho bylo zachyceno energetické spektrum záření gama, byť s omezenou průkazností. Byla zde využita i scintilační sonda alfa, přičemž vykázala četnost asi 250 impulsů/min opět za otevřené klapky. Zvýšenou četnost jsme zaznamenali i od trubice SBT-11A, kde pozaďová hodnota je nižší než 30 impulsů/min, ale zde zjištěná činila zhruba 300 impulsů/min, díky menším rozměrům mohla být tato umístěna přímo na vzniklý prostor pod klapkou. Sonda s trubicí SBT-11A byla umístěna před otevřenou klapku. Kromě toho jsme zpozorovali, že uvnitř chodby je rozsvíceno stropní zářivkové svítidlo. Brána v plotě před vchodem byla otevřená, samotné vstupní dveře však uzamčeny.

Vyhodnocení

Zatím bylo potvrzeno, že zvýšené úrovně radiace, o kterých hovořil Andreas Sulzer, ať už šlo o jakékoliv konkrétní hodnoty, jsou na daných místech skutečně zjistitelné. Charakter lokalit a výsledky měření, byť v případě gama spekter nedostatečně spolehlivé, napovídají, že jejich původ je pravděpodobně v přítomnosti přírodních radioaktivních prvků jako uran a thorium včetně jejich rozpadových produktů. Na druhou stranu přítomnost radionuklidů, ať už umělých či přírodních sem dovezených někde v komplexu Bergkristall B8 nemůže být na základě popsaných měření vyloučena. Nesmíme zapomínat, že záření vydávané těmito látkami uloženými hluboko v podzemí by na povrchu bylo prakticky nezjistitelné. Ve venkovním prostředí by sice mohlo být přítomno radioaktivní zamoření mající původ v manipulaci s danými látkami, zde však musíme mít na paměti, že by po desítky let bylo vystaveno působení povětrnostních vlivů, které by toto distribuovaly do větších objemů a ploch. Vedle toho by se současně snížila aktivita případných samostatně se vyskytujících radionuklidů s kratšími poločasy přeměny.

V případě měření poblíž Arnbergu, dále pak u větracího komína a na místě bývalé střelnice může být radiační situace připsána zde se vyskytujícím horninám a použitým stavebním materiálům. V případě vchodu do Bergkristallu je odlišnost v tom, že jsme se setkali pravděpodobně výhradně s radonem a jeho dceřinými nuklidy. V přírodě se vyskytují tři různé izotopy radonu, Rn-219, 220 a 222, a všechny podléhají přeměně alfa. Na následujícím obrázku jsou vyobrazeny rozpadové řady, kde tyto izotopy figurují, včetně rozpadových modů a poločasů přeměny (rozpadu).

Thoriová, uran-radiová a aktiniová řada, plná čára vyjadřuje přeměnu alfa, přerušovaná čára beta–, autor obrázku Mgr. Jan Helebrant

Thoriová, uran-radiová a aktiniová řada, plná čára vyjadřuje přeměnu alfa, přerušovaná čára beta–, autor obrázku Mgr. Jan Helebrant (upraveno, odstraněny minoritní přeměny)

Zatímco poločas přeměny Rn-222 činí řádově dny, u Rn-219 a 220 se počítá na jednotky až desítky sekund. Radon je za normálních podmínek plynného skupenství, což je také důvodem, proč proniká z podloží (kde je obsažen uran a thorium) k povrchu, vstupuje do podzemních chodeb, sklepů apod. Produkty jeho přeměny jsou již pevnými prvky. Podle očekávání budou izotopy s kratšími poločasy jako Rn-219 a Rn-220 pronikat do okolí z jakéhokoliv zdroje v mnohem menší míře, případě zcela pozbydou významu. Předpokládáme, že zjištěná alfa aktivita v proudu vzduchu je působena právě radonem Rn-222 a produkty jeho přeměny. Objemovou aktivitu alfa v proudu vzduchu, který působil na scintilační sondu zatím velmi hrubě odhadujeme na desítky kBq/m3 . Navíc je známo, že před otevřením podzemí pro veřejnost jsou prostory intenzivně větrány. Je možné, že pořadatelé těchto dnů otevřených dveří jsou si přítomnosti radonu vědomi a větráním jej dočasně odstraňují. Ani přítomnost radonu nedokazuje, že by se zde musely nacházet radioaktivní látky v důsledku lidské činností. Ale protože je většina podzemí nepřístupná, nelze jejich přítomnost současně ani vyloučit.

Provedená měření s ohledem na charakter lokalit zatím poukazují na přirozený původ zvýšených úrovní radiace, pro obdržení více vypovídajících výsledků je třeba měření zopakovat, zejména se soustředit na záznam energetických spekter, a podle možností provést další úkony, které povedou k jasnějším závěrům.

Autoři:

Aleš Horna
Vít Cenek

Mám se bát?

Radioaktivni
Radioaktivní místa lze nalézt i tam, kde byste je nečekali!
A proto jsme tady my, abychom vám o tom dali vědět!


Radioaktivni

Děláme občanská měření a prezentaci zajímavých míst s potenciálně zvýšenou radioaktivitou.
Vše co změříme, zanášíme do mapy. Většinou přikládáme fotografie, které vám umožní přímo vidět místo, kde jsme měřili a nově i základní spektrometrie.

Radioaktivni

Na mapě jsou měřená místa znázorněna barevnými body. Barva bodu odpovídá naměřené hodnotě (stupnici naleznete vlevo na mapě). Na tyto body můžete kliknout. Po kliknutí na bod se otevře informační okénko, kde najdete veškeré informace o měření. Součástí je také odkaz na detail oblasti, kde je celkový přehled o okolí tohoto místa. Rádius okolí si můžete libovolně změnit, a současně měnit i pozici na mapě.

Radioaktivni

Návštěvou webu souhlasíte a berete na vědomí:

Pokud se rozhodnete díky našim informacím navštívit místa s vyšší radioaktivitou, činíte tak na vlastní nebezpečí a jste si vědomi biologických účinků a důsledků radiace. Pokud spíše tápete, doporučujeme tato místa raději fyzicky nevyhledávat.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případné újmy na zdraví v důsledku návštěvy těchto míst.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případnou špatnou interpretaci našich dat třetí stranou.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případnou majetkovou ani finanční újmu v důsledku zde interpretovaných dat.

Radioaktivni

Zároveň věnujte pozornost poznámce: Vyjma některých aktivnějších kamenů, RTG, výzkumných laboratoří nebo případných reaktorů není na území ČR radioaktivní místo, které by i krátkodobě ohrožovalo zdravotní stav návštěvníků!


Na naší webové stránce využíváme různé technologie, abychom Vám mohli poskytnout optimální zážitek. K nim patří zpracování údajů, které jsou technicky nutné k prezentaci webových stránek a jejich funkcionalit, rovněž další technologie, které jsou využívány k pohodlnému nastavení webových stránek.

Více informací o problematice naleznete zde.


Pokud nechcete povolovat vše, níže najdete nastavení, které si můžete přizpůsobit.
Nutné pro správný chod webu, ukládají se pouze informace k zobrazení, přihlášení nebo nastavení této webové prezentace.
Data použitá pouze pro statistické vyhodnocování, například návštěvnosti, počtu zobrazení jednotlivých stránek apod.
Možnost posílání webpush notifikací o nových místech a měření. Také propojení s Facebook platformou.
Prosím povolte vše, nebo alespoň dejte souhlas ke statistickým datům kvůli analýze návštěvnosti, děkuji.